For godt hekleresultat
Her får du mine beste hekletips og -triks, som vil være til hjelp i dine hekleprosjekter.
Snurr film!
Slik holder du heklepinnen/heklenålen/heklekroken:
De to vanligste måtene å holde heklepinnen på er som en blyant eller som en kniv. Jeg er mest vant til å holde den som en blyant, og det er den metoden jeg bruker i kursfilmene. Du velger hva som er best for deg.
Slik holder du garnet:
Det er også flere måter å holde garnet på, men jeg er mest vant med å holde det mellom tommel og pekefinger, og la garnet gå over pekefingen og videre inni hånden og til slutt en snurr rundt lillefingen. I filmen i denne leksjonen viser jeg deg akkurat hvordan jeg gjør det.
Men det er selvsagt helt ok om du finner din egen måte å holde garnet på.
Innhold i filmen:
0:00 Hvordan holde garn og heklepinne
2:44 Tips til heklepinne/heklenål/heklekrok
Jeg viser deg hvordan du enkelt skifter garnfarge, eller begynner med nytt garnnøste midt i et heklearbeid. Filmen viser i rekkefølge hvordan skifte garn når du hekler fastmasker, halvstaver, staver og dobbeltstaver.
Innhold i filmen:
0:17 Garnskifte med fastmasker (fm)
1:26 Garnskifte med halvstaver (hst)
2:34 Garnskifte med staver (st)
3:37 Garnskifte med dobbeltstaver (dst)
Slik hekles runder MED sammenføyde omganger. Her vises med fastmasker (fm), men teknikken er den samme for andre typer masker også.
Slik hekles runder uten sammenføyde omganger. Her vises med fastmasker (fm), men teknikken er den samme for andre typer masker også. Denne teknikken kalles også for å hekle "rundt og rundt".
Her ser vi på strukturforskjeller når man hekler rundt, i forhold til å hekle frem og tilbake.
Denne teknikken skaper rom for ulike strukturer, og å legge til ekstra detaljer i heklearbeidet.
Å hekle f.eks kun i bakerste maskeledd, når det hekles frem og tilbake, kan man få til en elastisk struktur som passer godt som bråt på ulike plagg.
Forkortelsen for maskeledd er ML. Fremste maskeldd= FML Bakerste maskeledd = BML Skrives enten med store eller små bokstaver.
Innhold i filmen, minutt for minutt:
00:00 Fremste og bakerste maskeledd
00:08 Her er et eksempel med staver (st)
00:17 Toppen av masken ser lik ut uansett hvilken maske det er: stav (st), fastmaske (fm), osv.
00:43 Vanligvis hekler man under begge maskeledd slik
01:17 Dette er fremste maskeledd (fml)
01:14 Dette er bakerste maskeledd (bml)
01:21 Slik hekler du i bakerste maskeledd
20:05 I dorulldukkeoppskrifter brukes disse ledige fremste maskeleddene gjerne til å hekle f.eks border og kapper i.
02:22 Slik hekler du i fremste maskeledd (fml)
Jeg viser deg hvordan du får til å hekle rette kanter fra starten av. Spørsmålene handler mest om hvor første maske starter og hvor skal siste maske stå. Det kan være forskjellig alt etter hvilke masker du hekler.
I rader eller omganger med høye masker, som f.eks staver, vil ofte 3 lm i starten gjelde som første stav. I motsetning til fastmasker hekles gjerne 1 lm i starten av en rad eller omgang, men her skal den ikke gjelde som første fastmaske. Se filmen, så viser jeg deg alt sammen.
Innhold i filmen:
00:00 Rette kanter med stav-rader
08:26 Rette kanter med fastmaske-rader
14:18 Se forskjellene!
Hva kan være galt når første rad krøller seg sammen som en grisehale, eller er som en ujevn bølge, når meningen er at den skal være rett og fin?
I filmen viser jeg hva som skjer hvis oppleggsraden (luftmaskene) er for stramt heklet, eller er for løst heklet.
Innhold i filmen
00:00 Eksempler på de ulike resultatene
00:20 Løsning hvis oppleggsraden er for stramt heklet: Hekle løsere, eller hekle med en tykkere heklepinne kun på oppleggsraden. Husk å skifte tilbake til den andre heklepinnen når fastmaskene skal hekles.
01:37 Løsning hvis oppleggsraden er for løst heklet: Hekle fastere, eller hekle med en tynnere heklepinne kun på oppleggsraden, og skift tilbake til den tykkere heklepinnen når fastmaskene skal hekles.
02:20 Avvik: I noen oppskrifter skal oppleggsraden hekles enten løst eller fast, og ikke midt i mellom. Det handler da om hvilken funksjon oppleggsraden skal ha, f.eks løst fordi det er et plagg som hekles, og at det ikke skal stramme i opplegget. Dette skal i så fall være beskrevet i oppskriften.
© 2023 Hekleguri Design